پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری سوسیالیستی ویتنام در تاریخ 18 مردادماه 1402 با سخنرانی دکتر شیخ الاسلامی رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی و وونگ دین هوئه رئیس مجلس ملی ویتنام در محل مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی برگزار شد.
در این نشست در ابتدا رئیس مرکز مطالعات ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک، بر گسترش همکاریها در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی، پارلمانی، فناوری و فرهنگی تأکید نمود.
شیخ الاسلامیگفت که دو کشور در سطح روابط دوجانبه از ظرفیتهای بالقوه زیادی برخوردار میباشند اما لازم است به نحو مطلوبی از این ظرفیتها در جهت ارتقا روابط دوجانبه و چندجانبه در تمامی حوزهها بهرهبرداری نمود.
وی اضافه کرد، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری سوسیالیستی ویتنام از شباهتهای بسیار زیادی در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، جمعیت و سطح توسعه برخوردار هستند که این شباهتها فرصتهای قابلتوجهی را میتواند برای گسترش همکاریهای دوجانبه و چندجانبه فراهم نماید. دو کشور پتانسیل بالقوه زیادی برای همکاری بیشتر در زمینههای مربوط به کالاها و خدمات دارند.
در ادامه رئیس مجلس ویتنام ضمن تبریک پنجاهمین سال برقراری روابط دیپلماتیک ایران و ویتنام به مشترکات فرهنگی دو کشور اشاره و عنوان کرد: فاصله جغرافیایی بین دو کشور نتوانسته مانع از همکاری ایران و ویتنام شود. ایران و ویتنام 5 هزار و 500 کیلومتر با یکدیگر فاصله دارند و ما نام این مسیر را مسیر صلح نامیده ایم و در راستای ایجاد صلح در منطقه و دنیا روابط با ایران را گسترش خواهیم داد.
رئیس مجلس ویتنام با بیان اینکه در قرن اخیر شاهد تحولات گسترده ای در دنیا مانند تغییر قدرت ها، فراگیر شدن بیماریهای پاندمی و نابرابریهای اجتماعی بوده ایم، گفت: از سوی دیگر منابع بین المللی برای مقابله با چنین پدیدههایی ناکافی بوده و در این همه راستا باید همکاریهای بین ملل ارتقاء پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه از سال 1986، ویتنام اصلاحات جامع و کل نگر را انتخاب کرد؛ بیان داشت این بهترین انتخاب برای کشوری فقیر، قدیمی و جنگ زده بود که از انزوا و تحریم رنج میبرد. ویتنام از آن زمان تاکنون دستاوردهای تاریخی را به ثبت رسانده است و به یک کشور در حال توسعه با درآمد متوسط تبدیل شده است و در تعامل گسترده بین المللی میباشد.
رئیس مجلس ویتنام با بیان اینکه این اعداد و ارقام بیانگر این است که ما با بیش از 220 کشور روابط تجاری داریم، گفت: گردش تجاری 735 میلیارد دلاری در سال گذشته باعث شده است که میزان فقر در کشور ویتنام نیز به 2.3 درصد کاهش پیدا نماید. این مسئله با وجود فراگیری بیماری کرونا در ویتنام بوده است. همچنین نرخ تورم در کرونا طی چند سال گذشته حدود 30 درصد ثابت نگه داشته شده است.
وی با بیان اینکه پارلمان ویتنام برای روابط مردم با مردم بین کشورهای مختلف ارزش بالایی قائل است، تصریح کرد: ویتنام امروز یک کشور جمهوری سوسیالیستی بوده و اصلاحات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در این کشور ادامه دارد و ما در این فضا به دنبال توسعه نیروی انسانی، علم و فناوری و استفاده از روابط خارجی هستیم.
وونگ دین هوئه تاکید کرد: احترام به تمامیت ارضی و عدممداخله در امور داخلی کشورها یکی از مهمترین اصول شناختهشده بینالمللی است که بازیگران نظام بینالملل میبایست سرلوحه و راهنمای سیاست خارجی خود قرار دهند. ایران و ویتنام خود را متعهد به اصول شناختهشده بینالمللی میدانند و از تمام ظرفیتهای خود برای اجرا نمودن اصول منشور ملل متحد به عمل خواهند آورد.
رئیس مجلس ویتنام ادامه داد: امنیت غذایی، انرژی و حوزههای کشاورزی از جمله مواردی است که دو کشور میتوانند با یکدیگر همکاری داشته باشند. ایران و ویتنام کشورهایی هستند که هر دو دارای حدود 100 میلیون جمعیت بوده و اقتصاد پویا و فعال دارند که میتوانند در راستای تبادل نیروی کار و تحصیل نخبگان در دو کشور تعامل داشته باشند.
وی حمایت از مواضع دو کشور در مجامع بین المللی را یکی دیگر از موارد مشترک بین ایران و ویتنام دانست و عنوان کرد: در حوزه گردشگری نیز ایران 27 مورد و ویتنام 8 مورد میراث ثبت شده در یونسکو دارد که میتوان از این ظرفیت برای توسعه گردشگری استفاده کرد.
رئیس مجلس ویتنام در پایان خواستار توسعه روابط دو جانبه بین دو کشور و همکاریهای مشترک شد و گفت: در صورت تداوم و توسعه همکاریها میتوانیم آینده خوبی را برای دو کشور متصور باشیم.
همچنین در ابتدا نمایشگاه اسناد و عکس از 50 سال روابط میان ایران و ویتنام توسط وونگ دین هوئه رئیس پارلمان ویتنام و دکتر شیخ الاسلامی رئیس مرکز مطالعات افتتاح شد. در پایان این مراسم شش سند تفاهم نامه همکاری مشترک در زمینههای حقوقی، ورزشی، حفاظت از نباتات، توسعه تجارت و استاندارد و بهداشت دام میان طرف های ایرانی و ویتنامی امضا شد.
