سخنرانی معاون پژوهشی و مطالعاتی مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی در همایش حقوق بشر آمریکایی از نگاه قربانیان

ما در جهان مفاهیم وارونه زندگی می‌کنیم. جهانی که از حقوق بین الملل جز مشتی واژه بر جای نمانده است که کتاب ها را زیبا می‌کنند.
۲۸ تیر ۱۴۰۴
مشاهده ۱۵۴
خلیل شیرغلامی

ما در جهان مفاهیم وارونه زندگی می‌­کنیم. جهانی که از حقوق بین­‌الملل جز مشتی واژه بر جای نمانده است که کتاب­‌ها را زیبا می‌­کنند. واژگانی که ظاهر آنها با محتوایشان فاصله‎‌­ای بس دراز دارد. در جهانی که معنای حقوق بشر از نظر مدعیان آن، کشتار 70 هزار غزه‌­ای بی­گناه از زن و کودک و پیر و جوان، گرسنگی دادن، بی آبی دادن و محروم کردن دو و نیم میلیون انسان از حقوق اولیه انسانی است. در دنیایی زندگی می­‌کنیم که دیوان کیفری بین‌­المللی و دادستان آن از سوی حامل حقوق بشر آمریکایی تحریم می­‌شود و گزارشگر حقوق بشر فلسطین را بدنام و تحریم می­‌کنند. جهان ما، جهانی است که جنایتکاران جنگی در آن یکدیگر را نامزد صلح نوبل می­‌کنند. جهانی که دکترین ضاحیه را تئوریزه می‌کنند تا برای راه انداختن کار جنایتکاران کودک‌­کش disproportionate use of force  روا داشته شود تا بشود غیر نظامیان را کشتار کرد و همچنان اصل proportionality در حقوق بین‌­الملل حفظ گردد!

جهان ما جهانی است که در آن یک قدرت اتمی متعهد شده در NPT و یک رژیم مجهز به سلاح­‌های هسته‌­ای، به یک عضو مسئول NPT که تأسیسات هسته‌­ای آن تحت نظام پادمان­‌های آژانس است، حمله می‌­کنند و پس از بمباران این تأسیسات، برای این که نظام عدم اشاعه پابرجا بماند، می­‌گویند بگذارید بازرسان آژانس خرابه­‌های آن را هم مهر و موم کنند!

جهان ما همان جهانی است که مدعی دروغین ارزش‌­های بشری، یک روز گاز شیمیایی برای صدام فراهم می‌‌‌­کند، روز دیگر وزیر خارجه آن، کشتار زنان و کودکان در غزه را توجیه و تئوریزه می‌­کند و امروز صدراعظم آن اعتراف می­کند که کار کثیف می‌­کنند و برای این کار کثیف عامل کثیف دارند.

جهان ما، نه جهان نظم دو قطبی و چند قطبی و پسا قطبی، بلکه جهان نظم وقاحتی است. ما در یک جنگل تمام عیار زندگی می‌­کنیم که درندگان آن لباس میش بر تن دارند و دندان­هایشان از خون بره‌­ها رنگین است.

دنیای استثناگرایی آمریکایی که امروز به دنیای استثناگرایی اسرائیلی هم تبدیل شده است. دنیای بی‌‌کیفرمانی قاتل و مجازات مقتول.

تا امروز بزرگ­ترین چالش در نظم حقوقی بین‌­المللی، عدم اجرای درست و برابر قواعد بین­‌المللی بود. اکنون اما حتی وفادارترین هواداران حقوق بین­‌الملل و حقوق بشر، اعتقاد خود را حتی به مبانی این قواعد و هنجارها از دست داده­‌اند.

حقوق بشر آمریکایی یعنی این که رژیم آمریکا امروز بزرگ­ترین ناقض حقوق بشر هم در درون آمریکا و هم در سطح بین‌­المللی است. حقوق بشر آمریکایی را امروز جز دستان خون آلود نتانیاهو رنگین شده از خون کودکان فلسطین تعبیری نیست.

حقوق و قواعد کنونی از جمله نظام جهانی حقوق بشر و سازوکارهای اجرایی آن نه به‌خاطر ذات خود، بلکه به‌خاطر ذات پلید حاملان ادعایی آن، دیگر پاسخ­گوی جهان امروز نیستند.

ما به فوریت نیاز به یک چارچوب جدید برای محافظت از بنیان‌­های کرامت و حقوق انسانی داریم. امروز جنوب جهانی بایدبه دنبال تولید معانی و مفاهیم و سازوکارهای جدید برای حفظ کرامت انسان و حقوق بشر بر مبنایی صادقانه و به دور از رویکردهای ابزاری و ریاکارانه غرب باشد.

توحش و بی‌­کیفرمانی اسرائیل و حمایت تمام عیار غرب از نسل‌­کشی و جنایات جنگی، آبرویی برای حقوق بشر آمریکایی و اروپایی نگذاشته است. این چالش بزرگ و دردناک در خود فرصتی سترگ هم دارد و آن جدا کردن حقوق بنیادین بشر از داعیه داران دروغین و سپردن آن به آنانی است که پاک و آراسته و شایسته‌اند. امید که چنین شود.

خلیل شیرغلامی، معاون پژوهشی و مطالعاتی مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی

    (مسئولیت محتوای مطالب برعهده نویسندگان است و بیانگر دیدگاه‌های مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی نیست)

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است
آسمان ایران در هم شکافت. موشک‌هایی از دوردست‌ها، شب‌هنگام بر بام‌های خاموش فرود آمدند. آن شب، خواب وطن از هزار سو گسست و هراسی سنگین بر جان مردم افتاد. کودک از ...
در دهه سوم هزاره سوم با توجه به جایگاه و نقش ویژه‌ای که عاشورا در زنده نگاه داشتن مکتب تشیع دارد، یکی از ابعاد جنگ نرم دشمن، تضعیف این جایگاه در باور افراد و کم...